Meer dan Muze: Stedelijk Museum x Mama Cash

Zwaarbevochten rechten en vrijheden voor vrouwen en minderheden staan opnieuw onder druk. Van abortus tot migratie: grote thema’s worden gekaapt door populistische politici. Daarom is het tijd voor tegengeluid. Van vrouwen. Van vrouwelijke makers, om precies te zijn. Want hun perspectieven krijgen we nog te weinig te zien. Terwijl juist diverse verhalen verteld door diverse vrouwen ons helpen om andere werelden te verbeelden en te creëren.

Op Internationale Vrouwendag (8 maart) programmeren in heel Nederland diverse theaters, podia en musea werk van vrouwelijke makers ter gelegenheid van het Meer dan Muze festival. Initiatiefnemer Mama Cash heeft samen het Stedelijk Museum een speciaal programma samengesteld voor dit festival. We krijgen niet alleen werk van vrouwelijke makers te zien, maar gaan ook in gesprek. Wat houdt hen bezig als maker? Voelen zij een bijzondere verantwoordelijkheid om onderbelichte perspectieven te delen? En welke rol speelt gender daarin? Hoe gaan vrouwelijke makers ongelijkheid te lijf met hun pen, kwast of microfoon?

Speciale gast tijdens dit programma is Nalini Malani. Vanaf 18 maart is het werk van deze Indiase kunstenaar te zien in het Stedelijk Museum. Malani, die als kind moest vluchten, maakt mysterieuze video-installaties die raken aan thema’s uit haar eigen leven: migratie, globalisering, armoede en de onderdrukking van vrouwen. Ook te gast zijn de eigenzinnige Aynouk Tan, artdirector op het gebied van mode en kunst, SKIP & DIE frontvrouw Cata.Pirata, en spoken word artiest Babs Gons. De gespreksleiding is in handen van journalist en programmamaker Hadassah de Boer.

Naast gesprek is er natuurlijk veel ruimte voor kunst! Zo geeft Keren Levi een preview van haar veelbesproken en indrukwekkende dansperformance The Dry Piece, die reflecteert op het westerse schoonheidsideaal voor vrouwen. Spoken word is er van zelfbenoemde drama queen Babs Gons, en DJ Carista, onder meer bekend van Red Light Radio, zorgt voor een soulvol geluid. Raquel van Haver, die in haar schilderijen reflecteert op thema’s zoals identiteit en etniciteit, maakt tijdens de avond live een doek.

Datum: woensdag 8 maart 2017
Tijd: 19.00 – 22.00 u.
Locatie: Stedelijk Museum (Teijin Auditorium, Audi Zaal 0.1 en Schiphol Entreehal)
Toegang: studenten, CJP 10,- / regulier 12,50

Shay Kreuger (onder meer bekend van FunX) ontmoette Raquel van Haver en Anyouk Tan, beiden te gast tijdens Mama Cash x Stedelijk: Meer Dan Muze op 8 maart. Bekijk de interviews hieronder! 

Foto links: Aynouk Tan gemaakt door Marco Ter Beek. 
Foto rechts: Raquel van Haver poseert voor haar werk ‘Definition of a System’ (2017) Foto: Richard Koek.